Lær deg å lage mat
Alle bør kunne lage enkel og næringsrik mat fra bunnen av for helsas skyld. Det å kjenne sin vei rundt et kjøkken er noe av det aller viktigste man kan kunne. Vi har alle hørt uttrykket; Uten mat og drikke duger helten ikke. Alle bør vi kunne noe annet enn å lage ferdigpose-kake eller å varme opp en frossen fiskegrateng. Det å kunne lage god og næringsrik mat er ikke bare praktisk, det er en nødvendighet. Ønsker man å leve et noenlunde sunt og godt liv, må man påse at man får i seg riktig næring hver dag. Man kan ikke basere seg på ferdigmat og take-away. Selv om ferdigmatindustrien er kommet langt og utvalget i butikkene våre er imponerende, inneholder ferdigmat som dette som oftest altfor store mengder av sukker, salt, fett og konserveringsmidler. Alle fire er ingredienser en sunn menneskekropp ikke skal ha for mye av. Sukker og salt er to av de farligste stoffene vi mennesker spiser hver dag.

Folkehelse

Årlig øker vårt inntak av disse sukker og salt, og det kan være utrolig ødeleggende for vår helse. Problemet er at vi kjøper altfor mye ferdigmat og pose-produkter som ofte inneholder langt mer salt enn vi tror. For mye salt fører blant annet til høyt blodtrykk og det er en av de viktigste risikofaktorene for redusert folkehelse. I Norge spiser vi i dag dobbelt så mye salt som anbefalt. Om lag tre fjerdedeler av saltinntaket kommer fra industribearbeidet mat. Skal man snu denne trenden er det et absolutt must at vi lærer våre barn og unge hvordan de lager mat selv. Eneste mulighet for å ha full kontroll over inntak av salt er om man lager maten selv.

Overvekt og fedme er et betydelig problem i vårt samfunn. De menneskelige og samfunnsmessige belastningene er sterkt økende. H-4 har alltid tatt dette på alvor og vi ønsker å bidra til et sunt, variert og balansert kosthold blant våre barn og unge. 4-H har både ressursene, lokal forankring og troverdighet til å bidra. Vi jobber spesielt med å gjøre det enklere for forbrukere å få bedre balanse i kostholdet, mer av de gode og viktige næringsstoffene og mindre sukker, salt og fett i det daglige kostholdet. Vi ønsker å gjøre vårt for å øke befolkningens kunnskap om hvordan kombinasjonen av fysisk aktivitet og sunt kosthold bidrar til god helse. Under er matkurs hos 4-H står kjappe, enkle retter med grønnsaker, fisk og kjøtt på menyen. Her er ingenting selv ikke en nybegynner ikke kan takle.

Husmannskost
Hos 4-H fokuserer vi på enkle retter som gir alle deltakere en basisinnføring i hvordan sunn og næringsrik mat kan lages. Før i tiden kalte man mat som dette husmannskost. Husmannskost er tradisjonelle retter som har vært basis i det norske kjøkkenet i mange hundre år. Kostholdet baserer seg på billige råvarer som poteter og andre rotfrukter, kornprodukter, flesk, kjøtt og fisk.  Blant de mest kjente rettene er poteter med kjøttkaker eller stekt flesk, pannekaker og forskjellige gryteretter. Det finnes knapt en voksen i Norge i dag som ikke har et forhold til uttrykke “Hjem til mors kjøttkaker”. Kursene våre er ikke kompliserte og vi lager ikke restaurantmat. Hele tanken her er å gi våre deltakere et grunnlag som gjør at de selv kan lage enkle, sunne retter til seg selv og sin familie. Etter å ha deltatt på et av våre kurs vil man enkelt kunne ta for seg en kokebok og utfordre seg selv videre. For de som er glad i naturen kan vi friste med at noen av kursene våre også inneholder en egen del om matlaging ute i den frie natur. Det er få ting som smaker bedre en nytrukket fisk stekt over et åpent bål.

Privacy Policy